Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım Fonu


Yatırım fonları; katılma payları karşılığında yatırımcılardan toplamam paraların, yatırımcılar adına çeşitli finansal enstrümanlarda (hisse senedi, vadeli işlem, devlet tahvili, hazine bonosu, repo, ters repo, yabancı menkul kıymet, ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenler gibi) değerlendirilmesi adına kurulan yatırım kuruluşlarıdır.

Yatırım-Fon


Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma payını satın alarak fona katılım gerçekleştirir. Tasarruf sahipleri şirketlerden, aracı kuruluşlardan veya menkul kıymet borsalarından hisse senedi ve kira sertifikası almak suretiyle tasarruflarını değerlendirebilirler. Fakat menkul kıymetlere yatırım yapmak bilgi ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca bireysel birikimler genelde yeterli büyüklüğe ulaşamadıklarından, bunlarla oluşturulan portföylerde gerekli risk dağılımları yapılamayabilir. Bu risk anapara açısından olabileceği gibi, portföyün getirisi açısından da önemli olabilir. Bu nedenle sermaye piyasasında kolektif yatırım kuruluşları olarak adlandırılan yatırım fonları oluşturulmuştur.

Bir yatırım fonu seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus nasıl bir yatırımcı olduğunuzdur. Kısa zamanda çok kazanmayı, yoksa uzun vadede istikrarlı kazanmayı mı istediğinize karar vermelisiniz.

Yorumlar