Viop’ta Nasıl İşlem Yapılır ?

Viop İşlem Yapma (Anlatım)


VIOP, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın kısaltılmış halidir. 2013 itibariyle Borsa İstanbul çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin elektronik ortamda alım-satım yapıldığı bir piyasadır. VIOP piyasasında işlem yapmak bilinenin aksine oldukça basittir. Ancak piyasada işlem gören enstrümanların kodlarının ve vadeli işlem sözleşmelerinin özelliklerinin, emir tiplerinin, marjin oranlarının, teminat büyüklüklerinin ve piyasanın işleyişiyle ilgili bilgi edinip tecrübeli olmak gerekmektedir.

Viop-Borsa


Vadeli piyasalarda hem fiyatların düşüşüne hem de fiyatların yükselişine yatırım yapılabilir. Çift yönlü işlem avantajının bulunduğu VİOP’ta fiyatların düşeceğini doğru öngören yatırımcı fiyatların düşüşü yönünde satım (short-kısa) pozisyon açabilir ve daha düşükten pozisyonu kapayarak aradaki fark kadar gelir elde edebilir. VİOP’ta doğru kullanıldığında önemli avantaj sağlayan kaldıraç özelliği yatırımcının teminatının belli katına kadar pozisyon açmasına yardımcı olur. Kaldıraç kullanırken yatırımcı gelir fırsatı kadar aynı oranda kayıp riskine sahip olduğunu unutmamalıdır.

Vadeli piyasalarda yatırım yapan kurumsal ve bireysel yatırımcıların kaldıraç, teminat, marjin, emir tipleri, enstrüman çeşitliliği gibi konularda bilgi sahibi olduktan sonra işlem yapması yatırımcının başarılı işlem stratejileri geliştirebilmesi açısından önem arz eder.

Yorumlar