Emtia Nedir?

Emtia Nerede Kullanılır?


Emtia; ticarette kullanılan petrol, altın, gümüş, doğal gaz, pamuk, buğday, mısır, bakır, şeker ve bunlara benzeyen her mal türüne verilen addır. Emtiada işlem gören mallar dört başlık olarak ayrılmıştır. Bunlar; Enerji, metaller, hayvancılık ve tarım. Bu malların alınıp satıldığı piyasaya ise Emtia Borsası denir. Türkiye’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı tam 133 tane emtia borsası vardır.

Emtia-Nedir


Emtia yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli noktalar mevcuttur. Örneğin bilinmesi gereken bir durum vardır ki; mevsimsel değişiklikler, ekonomik faaliyetler, doğal afetler, arz-talep gibi unsurlar emtia fiyatlarını etkileyen ilk unsurlardır. Bu sebepten emtia fiyatlarının hareketleri kısa sürede yatırımcıları mutlu ederken, yatırım aracı olarak kullanılsa da diğer yandan da emtialar yüksek risk yatırım sınıfındadır. Yatırımcıların bu noktaları dikkatli bir şekilde takip etmesi, yapılan yatırımın geri dönüşünde doğru yatırımın yapılmasını sağlayacaktır. Genellikle vadeli piyasalarda işlemler yapılsa da emtia da bazı malların spot piyasası da oldukça fazladır. Vadeli piyasalarda yapacağınız emtia işlemleri hedging ve spekülatif olmak üzere iki ayrı kola ayrılırlar.

Hedging kolunda yatırım yapanlar genellikle bu malları üreten ve bu malları kullanan yatırımcılardır. Spekülatif kolunda ise yatırım yapanlar ise yatırımcıdır.

Yorumlar