Borsada GAP Nedir? Ne Anlama Gelir?

Borsada GAP Nedir ?

Borsa da GAP (boşluk) teknik analizdeki karşılığı boşluk anlamına gelir. Fiyat boşluğu da denilebilecek bu teknik terim bir yatırım aracının periyodu yani gün, ay, saat gibi kapanış fiyatları ile bir sonraki açılış fiyatları arasındaki atlamayı ifade eder. Bu atlamalar yani boşluklar aşağı ve yukarı yönlü oluşabilir.

GAP-Nedir

GAP Oluşma Durumları

GAP, periyotlar arasında oluşan fiyatların hızlandırılmasının gerektiği istisnai durumların oluşması halinde olur.

Fiyat boşlukları kapanma nedenleri

Fiyatlarda oluşan boşluklar (GAP) genellikle kapanma eğiliminde olmaktadır. Kapanma eğilimi olması nedenleri ise rasyonel olmayan korkular/coşkular ve destek/direncin kayıp olması olarak ikiye ayrılır.

Rasyonel olmayan korkular ve coşkular: Panik ile gelmişse eğer alıcılar ile satıcılar arasında pek rasyonel olmayan maliyetler oluşur, alım satımların tekrar düzelmesi için fiyatlar boşluk oluşan bölgeye tekrar dönme eğilimindedir.

Destek ve direncin kayıp olması: Fiyatlar boşluk bırakarak hareket ettiğinde destek ve direnç hiç bir şekilde oluşmaz. Fiyatların tekrar tersi yöne hareket etmesi durumunda boşluk bölgesinde destek ve direnç bulunmaması sebebi ile boşluklar hızlı bir şekilde kapanır. Piyasa dengesinin var olduğu ilk destek ve dirence dönülür. Bu daha hızlı kapanan boşluklar için geçerlidir.


Yorumlar